Címlap Gasztronómia Pároltak, sültek
Pároltak, sültek PDF Nyomtatás E-mail
Csülök fehérboros káposzta-ágyon
petrezselymes újburgonyával

Hozzávalók: Egy kb. 1,5 kg-os sertés hátsó csülök, 80 dkg savanyúkáposzta, egy közepes fej vöröshagyma, 2 dl száraz fehérbor a Dér Pincéböl, só, őrölt bors, őrölt kömény, fokhagyma, rozmaring, babérlevél, 1 evőkanál sertés zsír, 1,4 kg újburgonya, 10dkg margarin, 3 evőkanál petrezselyemzöld

Elkészítés:  Fedeles- mázatlan kerámiaedényt kb. 1,5 óráig forró vízben beáztatjuk. Ezután az edény alsó részét kikenjük zsírral. A savanyúkáposztát hideg vízben átmossuk, kicsvarjuk és az edény aljába terítjük. A félkarikára vágott vöröshagymát hozzáadjuk és lazán összekeverjük, a bor felével egyenletesen meglocsoljuk. A csülköt a csontok között kettévágjuk és a káposzta- ágyra helyezzük. Ízlés szerint sóval, borsal, köménnyel, fokhagymával és rozmaringal fűszerezzük, 4-5 db babérlevelet teszünk mellé. Az edényt lefedjük, elömelegített sütőben, maximális hőmérsékleten kb. 1/2 órát pároljuk. Ezt követően csökkentjük a sütő hőmérsékletét és további 2 - 2,5 órát pároljuk. Az edény fedelét levesszük, a csülköt a maradék borral és saját szaftjával meglocsoljuk. A sütőbe visszahelyezve készre sütjük.

Az apró új burgonyát (vagy kockára vágott öreg burgonyát) sós vízben megfőzzük. Egy edényben a margarint felhevítjük és a petrezselyemzöldet enyhén megfuttatjuk, hozzáadjuk a leszűrt főttburgonyát és enyhén megpirítjuk.

4 személyre tálaljuk és a Dér Pince száraz fehérborait kínáljuk mellé.




Muskotályos- mézes csirkeszárnyak

Hozzávalók: 1 kg csirkeszárny, 3 evőkanál reszelt citromhéj, 1 dl édes Sárgamuskotály a Dér Pincéből, 35 dkg méz, 1 kávéskanál fahéj.

Elkészítés: A bort, a citromhéjat és a fahéjat a mézhez keverjük egy olyan tálban, amibe a szárnyak is beleférnek. A megtisztízott csirkeszárnyakat úgy tegyük bele, hogy a páclé ellepje. 2 - 3 óráig hűtőben pácoljuk. A szárnyakat hőálló tálba vagy tepsibe rendezzük, előmelegített sütőben 10 - 15 percig sütjük. A szárnyakat megforgatjuk, a visszamaradt páclével kenőtollal átkenjük a felszínüket és újabb 10 perc ropogós pirosra sütjük.

Burgonyapürével vagy rizzsel tálaljuk, szőlőbefőttet adunk mellé.




Grillezett sertésjava zöldfűszerekkel

Hozzávalók: 1db kb. 4 cm vastag, csontjára merőlegesen szeletelt, bőrös sertéscomb, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, bors, 4 gerezd fokhagyma, só, 1 dl Olaszrizling a Dér Pincéből.

Elkészítés: A combszeletet ízlés szerint megszórjuk a zöldfűszerekkel, borssal és az áttört fokhagymával.Mindkét oldalán alaposan bebedörzsöljük. Szorosan folpackba tekerjük, majd hűtőben kb. 5 órán keresztül hagyjuk az ízeket összeérni. A húst csak közvetlenül sütés előtt sózzuk! A combszeletet sütőzacskóba tesszük, aláöntjük a bort, majd 180 fokos sütöben 2 órán át elősütjük.
Faszenes grillen aranybarnára pirítjuk.

Petrezselymes burgonyával vagy joghurtos zöldsalátával tálaljuk. A Dér Pince száraz fehérborait kínáljuk mellé.