Címlap Gasztronómia Egytálételek
Egytálételek PDF Nyomtatás E-mail

Babgulyás

Hozzávalók: 70 dkg gömbölyű szemű tarkabab, 1 kg marhalábszár, 0,5 kg füstöltcsülök, 2 evőkanál sertészsír, 5 közepes vöröshagyma ~ 35 dkg,  5 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 40 dkg sárgarépa, 30 dkg petrezselyemgyökér, 1 fiatal zeller zöldjével, majoranna, őröltbors, babérlevél, fűszerpaprika, só, 3 dl Cabernet franc a Dér Pincéből.

Elkészítés: Főzés előtt fél nappal a babot alaposan átmossuk és beáztatjuk. Bográcsban a zsírt felhevítjük majd rátesszük az apró kockára vágott vöröshagymát, néhány percig pirítjuk és hozzáadjuk az apró kockára vágott zöldpaprikát. Ezt addig pirítjuk, még a hagyma üveges nem lesz. Belerakjuk a kockára vágott paradicsomot,amivel tovább pirítjuk. A bográcsot levesszük a tűzről és az elkészült lecsó alapot ízlés szerint megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük és hozzáadjuk a kockára vágott marhalábszárat. A tűzre visszatéve addig pirítjuk amíg a hús ki nem fehéredik, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Mikor a marhahús zsírjára visszapirul, hozzáadjuk a kockára vágott füstöltcsülköt a csupasz csontjával együtt. Addig pirítjuk még a csülökhús meg nem fehéredik, ismét felöntjük annyi vízzel hogy ellepje és hozzáadjuk a zúzott fokhagyma felét. Ha ismét zsírjára pirult, beleöntjük  a babot áztató lével együtt, 4-5 babérlevelet adunk hozzá. Ha szükséges a levet vízzel pótoljuk. Amikor a bab roppanósan puhává főlt beleöntjük a félkarikára vágott zöldségeket és a csomóba kötött zellerzöldet, ha szükséges ismét felöntjük. Hozzáadjuk a fokhagyma másik felét, ízlés szerint fűszerezzük. Mikor minden összetevő megpuhult, hozzáöntjük a bort és újabb öt percig forraljuk.

Kb. 12 éhes ember lakik jól belőle. A Dér Pince száraz fehérborait kínáljuk mellé.



Pásztorhús

Hozzávalók:
1,5 kg marhalábszár, 30dkg füstölt szalonna, 4 közepes vöröshagyma, 1 kissebb fej fokhagyma, 4 közepes paradicsom, 6 TV paprika, 1 kg burgonya, 0,5 kg tarhonya, fűszerpaprika, só, bors, köménymag, bazsalikom, rozmaring, 3 dl olaszrizling a Dér Pincéből.

Elkészítés:
A füstöltszalonnát kockára vágjuk, zsírját kisütjük, majd a tüzről félrehúzva a töpörtyűt kiszedjük. Az így nyert zsíron a tarhonyát aranysárgára pirítjuk és azt is kiszedjük. A szalonnazsíron a hagymából, a paprika és paradicsom feléből lecsó alapot készítünk, ízlés szerint fűszerpaprikával színezzük. Hozzáadjuk a húst, majd sózzuk és az összes fűszerrel egy enyhe alapfűszerezést adunk. Mikor a hús zsírjára pirult, felöntjük a borral (a párolás alatt ha szükséges a lé mennyiségét pótoljuk). Ha a hús majdnem puhára párolódott, zsírjára pirítjuk és hozzáadjuk a durvára vágott burgonyát (amit egy kisé megpirítunk), a kockára vágott paradicsomnak és paprikának a maradékát. Beleöntlük az előre megpirított tarhonyát, vízzel vagy csontlével felöntjük, ha szükséges fűszerezzük és készre főzzük.

KB. 10 személyes adag. Fogyasztásához a Dér Pince félszáraz vagy száraz fehér borait ajánljuk.