Címlap Gasztronómia Borkorcsolyák
Borkorcsolyák PDF Nyomtatás E-mail


Sonkás - sajtos muffin


Hozzávalók: 1 csésze tej, 1/4 csésze tejföl, 2evőkanál olaj, 1 tojás, 1csésze liszt, 2 teáskanál apróra vágott snidling, 1 teáskanál apróra vágott fokhagyma, 1/2 sütőpor, 1/2 csésze reszelt sajt, 1/4 csésze apróra vágott sonka vagy főtt füstölt bacon szalonna.

Elkészítés: Kikeverjük a tejet a tejföllel, az olajjal és a tojással. Hozzáadjuk a liszthez, amit előzőleg összekevertünk a snidlinggel, a fokhagymával és a sütőporral. Végül hozzá keverjük a sajtot és a sonkát vagy szalonnát. A kapott tésztát kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt formákba tesszük. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc elatt készre sütjük.

A baráti borozgatások kitűnő kiegészítője.



Töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók: 75 dkg liszt, 40 dkg darált töpörtyű, 10 dkg zsír, 2 dkg élesztő, egy evőkanál só, 2 dl tejföl. A kenéshez 1 tojás sárgája, 1 csipet fűszerpaprika.

Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, 1/2 órát pihentetjük. Kétszer kinyújtjuk és hajtogatjuk, a harmadik nyújtás után a tetejét négyzetrácsosra irdaljuk, majd kiszaggatjuk. A tojás sárgáját a fűszerepaprikával kikeverjük, majd a tepsibe rendezett pogácsák tetejét megkenjük. További 4 órán át kelesztjük. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Jó társaságban néhány pohár bor mellé elfogyasztjuk.