Címlap Gasztronómia Desszertek
Desszertek PDF Nyomtatás E-mail

Szőlő befőtt

Hozzávalók:
10 kg vastaghéjú, ropanós húsú leszemezett szőlő (pl: Pannónia kincse vagy Hamburgi muskotály), 1,2 kg cukor, 3 l víz (Amennyiben csak felnőttek fogyasztják úgy a víz helyettesíthető illatos fehérborral. Borral készítve elegendő 0,9 kg cukor.), 1 csapott kávéskanál citromsav (a borhoz nem szükséges).

Ebből kb. 12-14 üveg befőttünk lesz. Más gyümölccsel is elkészíthető.

Elkészítés: a vizet (vagy bort) felforraljuk, majd a cukrot és a citromsavat beletesszük, ismét felforraljuk és félre tesszük. A szőlőszemeket szorosan az üvegekbe rendezzük (csak az üveg válláig). Az üvegeket feltöltjük sziruppal, ugy hogy kb. 4-5 mm légrés maradjon, de a gyümölcsöket lepje el. Egy széles lábas alját papírral béleljük, majd a tetővel erősen lezárt üvegeket bele rendezzük. Az üvegek közé annyi vizet öntünk, hogy azok kb. félig vízben álljanak. A lábast tüzre tesszük és addig forraljuk amíg az üvegekben a szirup gyöngyözni nem kezd. Az így elkészített befőtteinket alul felül jó hőzárású vastag dunsztba (takaró, párna, pléd) helyezzük 4-5 napra.

Sültek mellé vagy magában fogyasztjuk.